Maj 07, 2021

Formiran odbor Medžlisa IZ Bihać za djelovanje u periodu krize izazvane pandemijom koronavirusa

U prostorijama Medžlisa IZ Bihać danas je održan sastanak novoformiranog Odbora ovog medžlisa u svrhu organizovanije podrške džematlijama/građanima u gradu Bihaću i ublažavanja krize izazvane pandemijom koronavirusa a na osnovu zaključaka Savjeta Muftijstva bihaćkog i uputstava Rijaseta IZ u BiH.

Formiranjem ovog odbora na čelu sa glavnim imamom Mensur ef. Ćehićem, objedinjuju se odjeli/sektori i unutarsektorske aktivnosti ovog medžlisa u kojima su proteklih dana novonastale krize već pokrenute određene inicijative. Članove ovog odbora čine još: Adis ef. Skalić, koordinator Mreže mladih Muftijstva bihaćkog, Semir ef. Fileković, koordinator Mreže mladih Medžlisa IZ Bihać, Izet ef. Rekanović, koordinator Odjela za društvenu brigu i Zineta Horozović, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Bihać. Odbor je zadužen za rukovođenje, usmjeravanje i povezivanje centralnih i aktivnosti na nivou džemata ovog medžlisa.

Na današnjem sastanku su dogovorene određene smjernice za rad u narednom periodu. Telefonska linija otvorena od nastupanja krize pri online Savjetovalištu Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Bihać od sada se stavlja u funkciju Kol centra svim ugroženim kategorijama kojima je pomoć neophodna, a u svrhu bržeg i adekvatnijeg organizovanja pomoći potrebnim građanima. Za džematlije/građane koji zatraže pomoć angažovani su volonteri Mreže mladih i Humanitarnog sektora raspoređeni po džematima a aktivnostima unutar džemata će koordinirati imami. Volonteri će pomagati osobama starijim od 65 godina i hroničnim bolesnicima koji su sami u izolaciji i nemaju pomoć u dostavi hrane i lijekova. U ovoj aktivnosti će pomoći Udruženje Horizont obezbjeđenjem vozila za tu namjenu a u saradnji sa HIT d.o.o. rent a car. Saradnju ćemo ostvariti i sa još nekoliko nevladinih organizacija.

Online mektebi za djecu i odrasle su već stavljeni u funkciju a u periodu kućne izolacije našim džematlijama/građanima bit će ponuđena i online edukaciju o bračnim i porodičnim odnosima i novim izazovima kroz koje prolaze i prolazit će tokom izolacije. Odjel za brak i porodicu će u ovu svrhu angažovati stručnjake iz oblasti teologije, psihologije, sociologije i pedagogije.

Građani Bihaća će blagovremeno biti informisani o svim aktivnostima putem medija i društvenih mreža medžlisa i džemata. U skladu sa promjenama koje su neizvjesne tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa Odbor će revidirati ili donositi nove odluke koje se odnose na aktivnosti i usluge Medžlisa IZ Bihać našem stanovništvu.

Ovakvom podrškom Islamske zajednice zasigurno doprinosimo i boljem psihološkom i mentalnom zdravlju svakog pojedinca koji se u periodu krize neće osjećati usamljeno i nemoćno jer zna da neće izostati podrška zajednice.

Rate this item
(0 votes)
Super User

Medžlis Islamske zajednice Bihać

www.mizbihac.ba

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H