Maj 07, 2021
×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/mizbihac/public_html/images/Muftijstvo/Obiljezavanja/Iz-2020.-godine/Dan-sehida-2020

×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/Muftijstvo/Obiljezavanja/Iz-2020.-godine/Dan-sehida-2020

Dan šehida - Centralno obilježavanje na mezarju Humci u Bihaću

Danas su u svim medžlisima muftijastva bihaćkog kao i u cijeloj našoj domovini upriličeni brojni programi obilježavanja Dana šehida. Na šehidskim mezarjima i u džamijama su proučene hatme, jasini i dove, i upriličen j obilazak šehidskih mezara i bajramovanje sa šehidskim porodicama.

Centralnoo obilježavanje Dana šehida za muftijstvo bihaćko upriličeno je na šehidskom mezarju Humci u Bihaću. Imami Medžlisa IZ Bihać su proučili Jasin i kratke sure, a muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je proučio dovu. Potom su imami Medžlisa IZ Bihać proučili i hatmu pred duše naših šehida.

Nakon dove koju je proučio, prigodnim obraćanjem se obratio i muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. On je istakao da je odluka o ustanovljenju Dana šehida historijska za naš narod, jer svake godine su šehitluci na Dan šehida puniji i omladina je sve više prisutna što nam daje nadu da šehidi i njihova žrtva neće biti zaboravljena.

„Mi smo danas ovdje došli da proučimo Fatihu i Jasin i da poručimo da Bosna i Hercegovina ima sinove i kćeri koji vole svoju vjeru i ovu zemlju. Naša je trajna obaveza zbog generacija koji dolaze da stalno posjećujemo šehitluke. Jer, mi ćemo proći, ali bosanski šehidi ostaju da budu trajna opomena za sva pokoljenja“ – poručio je muftija Kudić.

On je također istakao pojedine odlike šehida koji se bore za istinu i koji svojim očima prije same smrti vide svoj šehadet.

"Šehidi se bore za istinu i tu istinu svjedoče, dok drugi na bojnom polju vide pogibiju i naša bosanska zemlja svjedočiti će njihovo padanje na tle i herojstvo koje su pokazali."

Pored muftije, glavnog imama i imama, ovom obilježavanju su prisustvovale porodice šehida, predstavnici boračkih organizacija, premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i ministri u Vladi USK, te gradonačelnik grada Bihaća Šuhret Fazlić i drugi predstavnici društvenog i političkog života USK.

„Dan šehida i odnos prema ovom danu, ali i općenito prema porodicama šehida i boračkoj populaciji, oblikuje našu društveni kurs i to hoćemo li zaboraviti šta su ovi hrabri ljudi dali za svoj narod i domovinu ili ćemo se zauvijek prisjećati najboljih sinova Bosne i Hercegovine.“ istakao je gradonačelnik Bihaća.

{gallery}Muftijstvo/Obiljezavanja/Iz-2020.-godine/Dan-sehida-2020{/gallery}

Rate this item
(0 votes)
Super User

Medžlis Islamske zajednice Bihać

www.mizbihac.ba

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H