Maj 07, 2021

Pokretanje rada Savjetovališta/Kancelarije za brak i porodicu pri medžlisima

„Savjetovalište/Kancelarija za brak i porodicu“ naziv je projekta koji će prema Elaboratu Rijaseta IZ u BiH biti realizovan u saradnji sa muftijstvima i medžlisima na području Bosne i Hercegovine. S tim u vezi 24. decembra održan je i radni sastanak sa rukovodiocima službi za vjerske poslove i obrazovanje muftijstava, odgovornim za realizaciju projekta pri medžlisima i članovima stručnih timova za implementaciju Projekta na muftijstvima.

Radno-konsultativni sastanak uvodnim obraćanjem otvorila je dr. Safija Malkić, šefica Odjela za brak i porodicu, i iznijela osnovne informacije o Projektu. Način pokretanja i uspostave Kancelarije za brak i porodicu pri medžlisima prezentirao je Ismail ef. Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove, te istakao značaj pokretanja ovog projekta kao doprinosa promociji bračnih i porodičnih vrijednosti.

Izlaganje na temu „Kako razgovarati i kako savjetovati“ imala je dr. psihologije Elvira Duraković-Belko, a prijedlog plana aktivnosti Kancelarije za brak i porodicu u radu sa ciljnim grupama izložila je mr. Elma Tatar-Avdić.

U nastavku sastanka učešće u diskusiji uzeli su predstavnici muftijstava koji su iznijeli i iskustva s terena o potrebi pokretanja Projekta, a imenovane odgovorne osobe iz medžlisa za realizaciju i implementaciju Projekta izrazili su spremnost za aktivno sudjelovanje u Projektu.

Shodno diskusiji direktor Smajlović je na kraju sastanka ukazao na perspektive i izazove u radu Kancelarije/Savjetovališta za brak i porodicu u prvoj fazi Projekta te obećao podršku u realizaciji aktivnosti i sadržaja planiranih za 2020. godinu. Također je najavio da će Uprava za vjerske poslove - Odjel za brak i porodicu pružiti stručnu podršku odgovornim osobama za realizaciju Pilot-projekta Kancelarije/Savjetovališta za brak i porodicu pri medžlisima te u sljedećoj, 2020. godini, organizirati ciklus seminara kao vid sukcesivne i kontinuirane edukacije odgovornih osoba i članova stručnih timova vezano sa savjetodavni rad u Kancelariji/Savjetovalištu za brak i porodicu.

savjetovaliste2

Rate this item
(0 votes)
Last modified on četvrtak, 26 Decembar 2019 22:55
Super User

Medžlis Islamske zajednice Bihać

www.mizbihac.ba

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H