Februar 22, 2024

Notice: Undefined property: Joomla\CMS\Object\CMSObject::$id in /home/mizbihac/public_html/plugins/k2/sppagebuilder/sppagebuilder.php on line 85

Vlada nacionalnog jedinstva od 1. decembra preuzima kontrolu nad Pojasom Gaze

Delegacije Hamasa i Fataha postigle su dogovor da vlada nacionalnog jedinstva sa sjedištem u Remalli od 1. decembra preuzme političku i administrativnu kontrolu nad Pojasom Gaze.

Izvori upoznati s odredbama sporazuma o pomirenju, rekli su da su se Hamas i Fatah također dogovorili da će 1. novembra predati vladi jedinstva odgovornost za granični prijelaz Refah. Prijelaz će biti pod kontrolom predsjedničke garde, uz nadzor agencije Evropske unije za granice, poznate kao EUBAM, umjesto dosadašnjih zaposlenika povezanih s Hamasom.

Dvije strane su također dogovorile da odbor za lokalnu upravu u Gazzi, kojeg je Hamas prošle sedmice predao vladi u Remalli, iznađe rješenje za goruća pitanja u tom pojasu, uključujući plate državnih službenika.
Izvor je također kazao da će zvaničnici bezbjednosti iz Remalle održati niz pripremnih sastanaka u Gazzi sa svojim kolegama iz Hamasa kako bi razgovarali o načinu prijenosa odgovornosti za sigurnost blokirane priobalne enklave.
“Prema sporazumu, ovaj odbor će završiti svoj rad negdje prije 1. februara”, kazao je izvor.
Tokom ovog perioda, dodaje izvor, vlada u Remalli će isplatiti sve zaostale plate državnih službenika u Gazzi.
“Hamas i Fatah će održati novu rundu dogovora 1. decembra u Kairu kako bi ocijenili implementaciju dogovora”, kazao je izvor.

Egipat je pomogao svojim posredovanjem u postizanju pomirenja između dva pokreta i sastavljanju vlade jedinstva u Gazzi i na Zapadnoj obali, gdje se nalazi sjedište Abbasa i Palestinske samouprave.

Izvor: IslamBosna.ba

© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H