Februar 04, 2023

Šta se dogodilo nakon Trumpove posjete Saudijskoj Arabiji

Od posjete američkog predsjednika Donalda Trumpa Saudijskoj Arabiji, 20. maja 2017., godine tenzije su na jako visokom nivou na Bliskom istoku i došlo je do razvoja kritičnih događaja, piše turski list Jeni Šafek dajući hronološki uvid u dešavanja:

20. maj- Trumpova posjeta Rijadu

Tokom posjete, američki predsjednik Trump je potpisao ugovor o prodaji oružja Saudijskoj Arabiji vrijedan 110 milijardi dolara. Pridružujući se saudijskom kralju u tradicionalnom plesu sablji, Trump je također dodirnuo svjetleću kuglu sa egipatskim pučističkim generalom Abdelfettahom es-Sisijem i kraljem Selmanom.

05. jun – Kriza u Kataru

Nakon hakerskog napada od 23. maja i jaza između Katara i arapskih zemalja, Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati i Jemen su 5. juna prekinuli diplomatske odnose sa Katarom, optužujući Katar da ‘podržava terorizam”, optužbe koje Doha poriče.

21. juni- Novi prijestolonasljednik

Kralj Selman je okončao tradiciju svoje zemlje i imenovao svoga 31- godišnjeg sina Muhammeda bin Selmana kao sljedećeg u liniji nasljeđivanja umjesto prijestolonasljednika Muhammeda bin Najifa. Ova promjena je protumačena kao ‘blagi državni udar’.

30. juli- Es- Sadr u Saudijskoj Arabiji

Irački utjecajni lider Muktada es-Sadr posjetio je Saudijsku Arabiju po zvaničnom pozivu po prvi put nakon 11 godina.

25. septembar- Nelegitimni referendum KRG-a

Iračka regionalna vlada Kurdistana (KRG) održala je nelegitimni ‘referendum o nezavisnosti’ iako su se mnoge zemlje suprotstavile glasanju, uključujući i Tursku.

12. oktobar- Pomirenje Hamasa i Fataha

Pokreti Hamas i Fatah potpisali su ‘dogovor o pomirenju’ tokom pregovora u Egiptu, okončavajući sukob u Palestini.

12. oktobar- Nuklearni sporazum u Kongresu

Stavljajući dodatni pritisak na Iran, američki predsjednik Donald Trump je povukao svoju podršku nuklearnom sporazumu potpisanom 2015., stavivši sudbinu sporazuma u ruke Kongresa.

24. oktobar-  Saudijska Arabija se vraća ‘umjerenom islamu’

Saudijski prijestolonasljednik Muhammed bin Selman izjavio je da se njegova zemlja vraća ‘umjerenom islamu’ i da će uskoro okončati ‘ekstremizam’.

02. novembar- Veza između Irana i el-Kaide u dokumentima Bin Ladena

Otkrivena povezanost Irana sa El-Kaidom nakon što je američka Centralna obavještajna agencija (CIA) objavila oko 470 hiljada dokumenata zaplijenjenih u napadu na kuću vođe El-Kaide, Osame bin Ladena.

Izvor: ISLAMBOSNA.BA

© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H