Juni 16, 2021

Održana druga redovna sjednica skupštine Medžlisa IZ Bihać

Subota, 07.03.2020. - U velikoj sali Muftijstva bihaćkog održana je druga redovna sjednica Skupštine Medžlisa IZ Bihać.

Učenjem odlomka iz Kur'ana Časnog kojeg je proučio Adis-ef. Skalić, predsjednik izvršnog odbora Medžlisa IZ Bihać prof. Samir Bećirspahić je otvorio sjednicu predstavljajući nova pravila i uputstva Poslovnika o radu skupštine medžlisa kojeg je usvojio Rijaset IZ u protekloj godini.

Nakon uvodnog dijela predloženo je i izabrano rukovodstvo Skupštine; Adis-ef. Skalić je izabran za predsjedavajućeg, a Salih Dedić za zamjenika predsjedavajućeg Skupštine. Predložene su tri tačke dnevnog reda: 1) Izvještaj o radu Medžlisa IZ Bihać za 2019. godinu u administrativno-pravnom i građevinskom poslovanju i Plan rada za 2020 godinu 2)Izvještaj o radu vjersko-prosvjetne službe Medžlisa IZ Bihać 3) Izvještaj o finansijskom poslovanju Medžlisa IZ Bihać 4) Ostalo. Dnevni red je dobio jednoglasnu podršku svih članova Skupštine.

Izvjestilac za prvu tačku je bio predsjednik izvršnog odbora Medžlisa IZ Bihać prof. Samir Bećirspahić. On je iznio detalje o onome što je u proteklom periodu urađeno kada je u pitanju vakufska imovina, mezarja, uknjižba vakufske imovine, obnova vakufskih objekata, rekonstrukcija džematskih kuća i dr. Detaljan pregled stanja je iznesen kada je u pitanju administrativno upravna zgrada Medžlisa IZ Bihać koja je u završnoj fazi. Predsjednik je predstavio i određene pravilnike koji su usvojeni na nivou Medžlisa, a koje je bio Medžlis u obavezi usvojiti. Medžlis IZ u toku 2020. godine će podržati izgradnju nove džamije u džematu Prekounje, kao i sve one projekte od značaja za Islamsku zajednicu i Medžlis IZ Bihać. Izvještaj za ovaj segment djelovanja Medžlisa IZ Bihać je uz nekoliko pohvalnih diskusija i dopuna jednoglasno usvojen.

Za drugu tačku dnevnog reda izvjestilac je bio glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić. On je istakao da Medžlis IZ Bihać ima 34 džemata, te 30 imama koji su stalno zaposleni u Medžlisu IZ Bihać, a pet imama je na putu da stekne to pravo. Mektebsku nastavu je ocijenio kao veoma kvalitetnom s obzirom na značajne rezultate ostvarene na brojnim takmičenjima, iako zbog povećanog odlaska ljudi u inostranstvo posjećenost u našim mektebima je u opadanju. Tokom 2019. godine proglašen je najbolji muallim Nihad-ef. Imširović, a Ahsen Čavak iz džemata Veliki Lug je pobjednik na niovu Rijaseta. Glavni imam je istakao da je zbog povjerenja, kojeg Islamska zajednica svakim danom sve jače izgrađuje, povećan priliv sredstava za zekat i sadekatu-l-fitr u fond Bejtu-l-mal. Istakao je posebno aktivnosti sektora koji djeluju pri Medžlisu. Socijalni sektor je realizirao preko stotinu uspješnih akcija, Odjel za brak i porodicu je realizirao preko 200 različitih aktivnosti, Mreža mladih je realizirala brojne projekte za mlade, ali i sagradila bunar za jedno afričko selo. Također, pri Medžlisu IZ Bihać djeluje Kurs islama za srednjoškolce našeg medžlisa kojeg uspješno moderira prof. Senaid Haskić. I ovaj izvještaj je dobio apsolutnu jednoglasnu podršku članova skupštine koji nisu skrivali svoje zadovoljstvo činjenicom da Medžlis IZ Bihać sa svojim imamima i voditeljima sektora na čelu sa glavnim imamom svakim danom, iz godine u godinu, napreduju u vjerskim aktivnostima i članovima Islamske zajednice nudi brojne vjerske usluge od pouke za odrasle, predavanja, tribine i razna druženja.

Treća tačka dnevnog reda je bila izvještaj o finansijskom poslovanju Medžlisa IZ Bihać, kojeg su predstavili predstavnici računovodstvenog ureda "Revita" iz Cazina, koji već dugi niz godina uspješno sarađuju sa Medžlisom IZ Bihać. Izvjestilac po ovoj tački je bio Asim Bećiragić, koji je predstavio sve detalje poslovanja, ulaza, izlaza, priliva i utroška sredstava koji su prošli kroz blagajnu Medžlisa IZ Bihać. Konstatovao je da je Medžlis IZ Bihać u 2019. godine poslovao pozitivno. Obavijestio je prisutne o formiranju pogrebnog preduzeća "Mezaristan" čiji je osnivač Medžlis, a u skladu sa važećim propisima države, te da je to preduzeće od svog osnivanja zabilježilo značajnu dobit u proteklom periodu. Nakon opsežne diskusije prisutnih, te davanja sugestija za obradu i dostavljanje podataka članovima skupštine, i ovaj izvještaj je dobio jednogslasnu podršku.

U ostatku radnog dijela Skupštine, prisutni su postavljali određena pitanja koja su ih zanimala o radu Medžlisa, na koja su dobili adekvatne i kvalitetne odgovore.

Rate this item
(0 votes)
Super User

Medžlis Islamske zajednice Bihać

www.mizbihac.ba

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H