Februar 04, 2023

Održana mevludska svečanost za žene u Gradskoj džamiji u Bihaću

U sklopu manifestacije povodom rođenja Poslanika, s.a.v.s., održana je i mevludska svečanost za žene u Gradskoj džamiji u Bihaću.

Program je otpočeo učenjem Kur'ana i prijevoda pojedinih ajeta u interpretaciji muallime Šejme Zulić, u kojima se ističe cilj slanja svih poslanika ljudima, a potom i Muhammeda, a.s., kao svjedoka istine ljudima i ukazivanja na bolje životne izbore.

U uvodnom dijelu programa u svojstvu domaćina obratila se mr. Šuhra Terzić, koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva bihaćkog izrazivši dobrodošlicu prisutnim ženama, a posebno gošći predavaču prof. Lejli Bešo-Haskić, koordinatorici Odjela za brak i porodicu Muftijstva travničkog, te je biranim riječima predstavila prof. Bešo-Haskić prisutnom auditoriju. Mr. Terzić se osvrnula i na važnost organiziranja različitih sadržaja tokom mjeseca rođenja Allahovog Poslanika, a.s. Poseban akcenat je stavila na donošenje salavata i da je jedan od ciljeva okupljanja na ovakvim svečanostima donošenje salavata na najodabranije stvorenje.

Profesorica Bešo-Haskić se na početku obraćanja zahvalila organizatorima svečanosti, ugodnom prijemu i boravku u Bihaću te tokom svog nadahnutog izlaganja istakla dvije iznimno važne poruke.

„Budimo od onih koji nastoje da grade i jačaju međuljudske odnose u skladu sa Vjerovjesnikovim, a.s., sunnetom. Ljubav prema Poslaniku, s.a.v.s. čuvajmo u našim srcima ali neka naša djela svjedoče tu ljubav. Kad god budete u prilici da pomognete nekoga, tu priliku nemojte propustiti.“ – kazala je prof. Bešo-Haskić.

Mevludski program izvelo je 15 članica hora Iskre, Odjela za brak i porodicu Medžlisa IZ Bihać. Program je obilovao prigodnim ilahijama i kasidama o Allahu i Njegovom Poslaniku, a.s., izvođenjem pojedinih odlomaka mevluda, te čitanjem manje poznatih tekstova alima o Miljeniku, a.s. Isti dan su članice hora učestvovale i u mevludskom programu Odjela za brak i porodicu medžlisa IZ Velika Kladuša.

Organizatori svečanosti su Odjeli za brak i porodicu Muftijstva bihaćkog i Medžlisa IZ Bihać. Na kraju programa podijeljeni su prigodni pokloni od strane Medžlisa IZ Bihać. Nakon programa druženje učesnica sa gošćom nastavljeno je u toplom ambijentu sale Medžlisa IZ Bihać.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on ponedjeljak, 17 Oktobar 2022 16:51
Super User

Medžlis Islamske zajednice Bihać

www.mizbihac.ba

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H