Februar 04, 2023

Obilježena 105. godišnjica udruženja Ilmije BiH

U Ggradskoj džamiji u Bihaću, u petak, 29.09.2017. nakon akšam namaza upriličeno je obilježavanje 105. godišnjinice od osnivanja udruženja Ilmije BiH.

Udruženje „Ilmije“ je udruženje koje okuplja imame, muderise i muallime, te profesore islamskih nauka i svu ulemu – intelektualce koji govore, pišu i tumače vjeru. Osnovano je 1912. godine u cilju zaštite prava uleme, te unapređenje njihovog statusa u svakom pogledu. U svojoj dugoj tradiciji udruženje Ilmije je odigralo značajnu ulogu u podizanju ulemanskog statusa, kao i u unapređenju rada vjerskih službenika i jačanju intelektualne, obrazovne i odgojne dimenzije Islamske zajednice i našeg naroda u cjelini.

Već tradicionalno, udruženje Ilmije Medžlisa IZ-e Bihać na ovaj dan priprema obilježavanje i prisjećanje na dan osnivanja kroz učenje hatme i poklanjanja dove svim imamima, muallimama i muderisima koji su žrtvovali svoj život u odbrani naše domovine, kao i imamima i drugim vjerskim služenicima koji više nisu među živima, a koji su dali svoj nemjerljiv doprinos u afirmaciji vjere u našem društvu.

Nakon proučene dove prisutnim imamima se obratio Izet-ef. Šahinović, predsjednik okružnog odbora Ilmije Bihaćkog muftijastva koji je govorio o značaju rada Ilamije u današnjem vremenu, te naglasio koliko je važno za ulemansku zajednicu postojanje Ilmije.

„97. naših kolegica i kolega, muallima. Imama i muderrisa su dali svoje živote u protekloj agresiji na našu domovinu, 88 imama je bilo u agresorskim logorima i prošli su najteže oblike mučenja i s toga sjećanje na njih u ovim danima obilježavanja godišnjice našeg udruženja je naša obaveza dok nas ima. Ilmija je uvijek bila važna organizacija unutar Islamske zajednice i takva treba i ostati. Koliko je jaka Ilmija toliko je jaka i ulema.“ – naglasio je efendija Šahinović.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on utorak, 17 Oktobar 2017 18:12
Super User

Medžlis Islamske zajednice Bihać

www.mizbihac.ba

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H