Februar 04, 2023

Bošnjaci u Americi kupili crkvu koju će preurediti u džamiju

Bošnjački džemat Pinellas Park na Floridi (Islamska Zajednica Bošnjaka Tampa Bay) kupio je evangeličku crkvu koju će u narednom periodu adaptirati i preurediti u džamiju i islamski centar kako bi svojim džematlijama omogućio adekvatnije uslove obavljanja namaza, mektebske nastave, poduke i druženja omladine i odraslih, kao i drugih vjerskih i društvenih aktivnosti.

Ovaj džemat osnovan je 2006. godine i svoje aktivnosti je do sada obavljao u prostorijama kupljenim 2009. godine. Od samog osnivanja džemat bilježi konstantan rast članstva, a već nekoliko godina je evidentno da su trenutne prostorije male i neuslovne za adekvatan rad i djelovanje. Prije nekoliko godina kada se džematu ukazala prilika za kupovinu većeg objekta donesena je odluka da se pokrene akcija kupovine, ali stjecajem okolnosti taj objekat prodan drugoj organizaciji. Džematlije nisu odustale od te ideje i u mjesecu ramazanu ove godine, kada se ponovo ukazala prilika da se kupi objekat koji bi zadovoljio potrebe džemata, krenulo se u akciju. Objekat od 8200 kvadratnih stopa leži na 8 dunuma zemlje i nalazi se na vrlo pogodnoj lokaciji. Zanimljivo je da je crkva takvoga izgleda da neće biti nimalo teško preurediti je u džamiju, čak je prostorija za obavljanje namaza pravilno okrenuta prema kibli.
Upornim radom džematskog odbora i svih džematlija džemat je 26. septembra 2017. godine zvanično postao vlasnik objekta. Finalna cijena navedenog objekta je $750.000, a već se radi na njegovoj adaptaciji kako bi se prilagodio potrebama džemata.

Izvor: PREPOROD.COM

Rate this item
(0 votes)
Last modified on četvrtak, 09 Novembar 2017 19:14
Super User

Medžlis Islamske zajednice Bihać

www.mizbihac.ba

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H