Februar 04, 2023

Obilježena 106. godišnjica od formiranja udruženja "Ilmije" IZ u BiH

U Bihaću je u petak, 28.09.2018. upriličeno obilježavanje 106. godišnjice od osnivanja udruženja „Ilmije“ Islamske zajednice u BiH.

Kao i prethodnih godina, imami medžlisa IZ Bihać su proučili hatmu pred duše svih članova udruženja ilmije koji su preselili sa ovog svijeta, a posebno pred duše 97 šehida imama koji su svoje živote utemeljili u temelje države Bosne i Hercegovine.

Nakon klanjana akšam-namaza u novoj gradskoj džamiji u Bihaću, kojeg je predvodio Izet-ef. Šahinović, predsjednik okružnog odbora Ilmije Bihać, proučene su kratke sure i hatma dova koju je proučio hafiz Abdu-r-Rahman-ef. Osmanović, imam džemata Harmani.

Izet-ef. Šahinović se potom obratio imamima zahvalivši im na dolasku i učenju hatme. Iskazao je svoje veliko poštovanje prema imamima koji su u penziji, ali koji se redovno odazovu zajedničkim druženjima i projektima koje realizuje Ilmija.
„Broj imama koji su dali svoje živote za domovinu BiH je iznimno velik i ne postoji profesija koja je u procentualnom smislu dala više svojih članova za državu od imamske profesije, ako izuzmemo policiju koja je silom prilika izložena prvim udarima. Imami su uvijek bili i ostali uz svoj narod, i u ratu i u miru. Na nama je da zadržimo taj kurs i budemo uvijek uz svoj narod i da budemo slika i prilika svoga naroda.“ – istakao je efendija Šahinović.

Nakon toga je nastavljeno zajedničko druženje gdje se u opuštenoj atmosferi govorilo o raznim temama i projektima koji bi mogli biti realizovani od strane udruženja „Ilmije“.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on utorak, 02 Oktobar 2018 01:41
Super User

Medžlis Islamske zajednice Bihać

www.mizbihac.ba

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H