Mart 21, 2023

Medžlis IZ Kozarac i Medresa u Cazinu bogatiji za još jednog hafiza

U srijedu, 05. decembra 2018. godine, u Sarajevu je učenje Kur'ana napamet pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini uspješno okončao učenik Cazinske medrese Ajdin Okić iz Kozarca i time stekao časnu titulu hafizul-Kur'an. 

Hafiz Ajdin je rođen 09. juna 2000. godine u Bihaću, od oca Jasmina i majke Emsude iz Kozarca. Osnovnu školu je završio u Kozarcu, mekteb u Kamičanima, a zatim je upisao medresu Džemaluddin-ef. Čaušević u Cazinu u kojoj je četvrti razred. Hifz je učio pred muhaffizom hfz. Mehmedom-ef. Kudićem, profesorom Cazinske medrese. Učenje je započeo krajem 2016. godine, a okončao  krajem februara 2018. godine. U narednom periodu je sistematizirao učenje Kur'ana i intenzivno se pripremao za polaganje pred Komisijom za hifz. 

Učenje pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u BiH, koju su činili hfz. Ismet-ef. Spahić (predsjednik), hfz. Mensur-ef. Malkić (član) i hfz. Haso-ef. Popara, je otpočeo 21. novembra, te nakon uspješnog petanestodnevnog učenja okončao 05. decembra, tekuće godine.

Završnom učenju posljednjeg dijela Kur'ana, pored Komisije za hifz, prisustvovali pored roditelja, uže porodice i prijatelja i muhaffiz hfz. Mehmed-ef. Kudić, profesor iz medrese dr. Rifet-ef. Šahinović, njegov bivši muallim i glavni imam Medžlisa IZ-e Kozarac, Amir-ef. Mahić.

Hafiska dova mladome hafizu će se proučiti u Kozarcu, u nedjelju 30. decembra 2018. godine, a bit će upriličena i u organizaciji Medrese Džemaludin-ef. Čaušević u Cazinu u naknadno definiranom terminu.

Čestitamo mladom hafizu, njegovim roditeljima, muhaffizu, te svima koji su ovom činu doprinijeli uz hajr dove na oba svijeta! 

2

Muhaffiz mladog hafiza hafiz Mehmed Kudić (lijevo) i glavni imam Medžlisa IZ Kozarac mr. Amir ef. Mahić (desno)

Rate this item
(0 votes)
Last modified on nedjelja, 09 Decembar 2018 14:39
Super User

Medžlis Islamske zajednice Bihać

www.mizbihac.ba

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H