Mart 21, 2023

Dan škole i hafiska dova u Cazinskoj medresi

Deseti april već tradicionalno se u Medresi „Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu obilježava kao Dan škole, odnosno Dan vakifa koji su svojim prilozima i zalaganjem omogućili Medresi sve uvjete koje danas posjeduje.

Pored Dana škole ove godine Medresa je imala čast da promovira i dvojicu novih hafiza Kur'ana Časnog što je svakako privuklo veću pažnju krajišnika. Riječ je o dvojici učenika Medrese Talhi Tričiću i Maliku Bajriću, koji su 01. aprila 2019. godine u Sarajevu, pred Komisijom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, uspješno okončali učenje Kur'ana napamet te time stekli časnu titulu hafizul-Kur'an.

Talha Tričić je maturant i rođen je 31.10.2000. godine u Šturliću kod Cazina, od oca Sulejmana i majke Razije, a s Kur’anom se druži od osnovne škole.

Malik Bajrić, sin hafiza Muharema i Amele, učenik drugog razreda Medrese, rođen je 02.04.2002. godine u Bosanskoj Krupi. Obojica su hifz učili pred muhaffizom hfz. Mehmedom-ef. Kudićem, profesorom Cazinske medrese.

Ovoj hafiskoj dovi prisustvovali su i hafizi čuvari Allahove knjige iz cijele Krajine: prof. hfz. Mehmed Kudić, prof. hfz. Suad Šahinović, hafiz Hamza Kanurić i hafiz Ajdin Okić, hafiz Dževad Šahinović iz Bužima, hafiz Emrah Litrić – Bihać, hafiz Abdurrahman Osmanović – Bihać, hafiz Muharem Bajrić – Bosanska Krupa i hafiz Edin Fajković – Bihać.

Direktor Medrese prof. Enes-ef. Ljubijankić prvi se obratio prisutnima želeći im dobrodošlicu i naglasio evidentnost o tome koliko je Medresa važna vakifima, tj. Krajini i Krajišnicima i da o tome najbolje govori porast broja vakifa. Muftija bihaćki Hasan-ef. Makić čestitao je Medresi tri događaja – Dan škole, Dan vakifa i hafisku dovu te je naglasio značaj vakufa i vakifa.

U ime Reisul-uleme obratio se Imail Smajlović koji je uputio čestitku hafizima i u svom obraćanju skrenuo pažnju i slikovito prikazao razliku između činjenja dobra i činjenja zla.

Hafizima je na kraju dovu proučio njihov ponosni muhaffiz hfz. prof. Mehmed Kudić. Diplome hafizima Talhi i Maliku uručili su Ismail Smajlović i Muftija bihaćki Hasan-ef. Makić. Poklone ispred Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću uručio je dekan dr. Hajrudin Hodžić, a ispred Medrese direktor prof. Enes-ef. Ljubijankić.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on četvrtak, 11 April 2019 16:30
Super User

Medžlis Islamske zajednice Bihać

www.mizbihac.ba

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H