Februar 04, 2023
×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/mizbihac/public_html/images/Muftijstvo/Sjednice/Savjet-30.3.2020.

×

Obavijest

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder:

Održana online sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva bihaćkog

30.3.2020. – Danas je održana redovna sjednica Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva bihaćkog kojom je predsjedavao muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić. Specifičnost ove sjednice da je održana online, putem Zoom aplikacije, zbog aktuelne situacije u vezi sa pandemijom korona virusa.

Na sjednici su prenesene informacije s terena o odvijanju vjerskog života sa posebnim osvrtom na poštivanje preporuka institucija Islamske zajednice i državnih organa u kontekstu borbe protiv pandemije korona virusa. Glavni imami i direktori obrazovnih ustanova Islamske zajdnice su izrazili svoje zadovoljstvo činenicom da se mjere i pravila poštuju, da imami ulažu krajnje napore da realizuju sve što se od njih traži i da  budu na raspolaganju svojim džematlijama u svakom segmentu. Formirani su i potrebni timovi na nivou medžlisa koji će koordinirati rad svih džemata i aktivnosti koje poduzima Islamska zajednica na terenu. Konstatovano je da se Islamska zajednica od početka postavila vrlo odgovorno i da predano radi na terenu kako bi olakšala život naših džematlija.

Također, glavni imami su iznijeli svoja iskustva s terena o realizaciji online mektebske nastave. Konstatovano je da je u većini medžlisa ozbiljno zaživjela ova vrsta nastave i da je odziv polaznika veoma visok. Kada su u pitanju polaznici nižeg uzrasta, online nastava se s njima realizuje shodno procjeni muallima i mogućnostima djece. Mektebska online nastava će svakako biti obogaćena brojnim sadržajima, a što je najavljeno kroz platformu onlinemekteb.com Islamske zajednice u BiH.

Dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću i direktor medrese „Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu su iznijela iskustva ove dvije obrazovne ustanove u online nastavi. Istaknuto je da online nastava funkcioniše nesmetano, te da je Medresa prva obrazovna ustanova na Unsko-sanskom kantonu koja je krenula sa online nastavom. Rukovodioci ove dvije ustanove su konstatovali da je njihov plan predstavljanja ustanova u nižim obrazovnim ustanovama onemogućen redovnim putem, te da će prezentacija biti realizirana online. S obzirom da se 10. april obilježava kao Dan medrese „Džemaludin-ef. Čaušević“, svečanost „Dan vakifa“ se otkazuje za ovu godinu.

U kontekstu tačke dnevnog reda o humanitarnim aktivnostima medžlisa naglašeno je da će medžlisi i džemati nastaviti sa pružanjem raznih vidova humanitarne pomoći džematlijama i svim ljudima u skladu sa mogućnostima i da će se koordiniranim djelovanjem i saradnjom sa organizacijama koje djeluju na terenu nastojati pružiti kvalitetna podrška ljudima kojima je pomoć u ovim teškim danima neophodna.

S obzirom da je džuma-namaz obustavljena osim sa članovima džematskih odbora radi očuvanja kontinuiteta džuma-namaza, na sjednici su razmatrane medijske aktivnosti zaposlenika Islamske zajednice koje bi bile svojevrsna alternativa sedmičnom obraćanju sa džuma-namaza. Zaključeno je da će glavni imami zajedno sa imamima sprovesti mjere propisane od strane Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH i da će u skladu sa mogućnostima naći načina ostvarivanja komunikacije sa džematlijama. Također, rukovodioci obrazovnih ustanova su također iznijeli svoje planove u vezi ove tačke. Posebno je naglašena potreba ohrabrivanja ljudi i kroz razne vidove razgovora, predavanja i obraćanja i osnaživanje njihove veze sa Gospodarom, te bi im trebali olakšati brige i strahove koji su evidentni kod značajnog broja građana.

Sjednici su prisustvovali glavni imami svih medžlisa Muftijstva bihaćkog, te dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću, direktor medrese „Džemaludin-ef. Čaušević“ u Cazinu, rukovodioci službi, te saradnik za medije Muftijstva bihaćkog.

{gallery}Muftijstvo/Sjednice/Savjet-30.3.2020.{/gallery}

Rate this item
(0 votes)
Last modified on četvrtak, 02 April 2020 01:50
Super User

Medžlis Islamske zajednice Bihać

www.mizbihac.ba

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H