Februar 22, 2024

Notice: Undefined property: Joomla\CMS\Object\CMSObject::$id in /home/mizbihac/public_html/plugins/k2/sppagebuilder/sppagebuilder.php on line 85

Notice: Undefined property: Joomla\CMS\Object\CMSObject::$id in /home/mizbihac/public_html/plugins/k2/sppagebuilder/sppagebuilder.php on line 85

Šehidska dova heroju oslobodilačkog rata Adilu Bešiću u džematu Turija-Vrsta

Medžlis IZ Bihać raznovrsnim programom i aktivnostima obilježava godišnjicu pogibije narodnog heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Adila Bešića. Bosanskohercegovački oficir i pripadnik Armije RBiH Adil Bešić poginuo je 28.11.1992. god.

Medžlis IZ Bihać u saradnji sa Udruženjem dobitnika najvećih ratnih priznanja značke "Zlatni ljiljan" USK na ovaj datum dugi niz godina obilježava godišnjicu od njegove pogibije.

Ove godine je 29. godišnjica i njeno obilježavanje otpočelo je danas u Prijedoru, gradu njegovog porijekla, i to tradicionalno u Čaršijskoj džamiji učenjem Ja-Sina i kelime-i-tevhida.

Od ove godine obilježavanje će biti obogaćeno programom u džamiji džemata Turija – Vrsta, pored koje je smješteno njegovo turbe. Program Šehidska dova, bit će održan u subotu, 27.11., nakon jacije-namaza. Prigodan program će izvesti imami Medžlisa IZ Bihać, a prigodnim obraćanjima će se obratiti predstavnici Muftijstva bihaćkog i Medžlisa IZ Bihać.

Dan kasnije, u nedjelju, 28.11.2021. godine u 10 sati će se proučiti dova na spomen obilježju u džematu Čekrlije, dok će polaganje cvijeća i učenje Fatihe na turbetu Adila Bešića u Turiji biti upriličeno u ponedjeljak, 29.11.2021. godine u 13 sati.

"Pozivamo sve naše džematlije i građane našeg grada da prisustvuju ovim programima povodom obilježavanja godišnjice pogibije heroja oslobodilačkog rata majora Adila Bešića, a posebno vas pozivamo da nam se pridruže na Šehidskoj dovi u subotu, 27.11.2021. godine u 18 sati u džamiji džemata Turija Vrsta." - stoji u dopisu Medžlisa IZ Bihać.

Adil Bešić bio je bosanskohercegovački oficir i pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine. Vojnu karijeru u nekadašnjoj JNA započeo je kao oficir a od 1992. bio je pripadnik Teritorijalne odbrane Bihaća. Kao komandant 2. bataljona 502. slavne brdske brigade Petog korpusa poginuo je 28. novembra 1992. u rejonu Grabeža prilikom izvršenja borbenog zadatka. Posthumno su mu dodijeljena odlikovanja: Zlatni ljiljan i Orden heroja oslobodilačkog rata Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Rate this item
(0 votes)
© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H