Februar 04, 2023

Obilježen Svjetski dan hidžaba i u Bihaću

Posljednjih godina 1. februar postaje sve prepoznatljiviji datum obilježavanja Dana hidžaba i upoznavanja drugih sa ovom, za muslimanke sa hidžabom, važnom temom.

Inicijativa je krenula iz New Yorka nakon neugodnosti koje je doživjela studentica sa hidžabom a nakon rušenja tornjeva. Kampanju je pokrenula sa ciljem poticanja vjerske tolerancije i razumijevanja. „Prije nego osudiš, pokrij se na jedan dan (Before you judge, cover up for a day)“ – poruka je 1. februara širom svijeta. U mnogim zemljama širom planete organiziraju se različiti sadržaji na ovaj datum a jedna od značajnih je i Bosna i Hercegovina koja ove godine bilježi najveći broj obilježavanja ovog dana do sada. 

Organizatori Dana hidžaba u Bihaću su Odjeli za brak i porodicu Muftijstva bihaćkog, Medžlisa IZ Bihać i Islamskog pedagoškog fakulteta. U Bihaću se Dan hidžaba obilježava od početka kampanje, od 2013. godine, sa pauzom u početnom periodu pandemije.

Gošća predavač bila je dr Zuhal Sancakli Hodžić, spec. porodične medicine, koja je podijelila svoje iskustvo života u Turskoj nakon zabrane hidžaba te prikazala kratki dokumentarni film iskustava žena sa hidžabom u tom teškom periodu.
- Bila sam na petoj godini studija Medicinskog fakulteta u gradu Edirne kada je uslijedila zabrana nošenja hidžaba u javnim ustanovama u Turskoj. Bile smo spriječene da nastavimo studij. Birajući prioritete, hidžab i studij, odlučila sam se za napuštanje Turske, kao i dobar broj mojih prijateljica i kolegica, i došla sam u Bosnu i Hercegovinu, što je bila teška odluka i za mene i za moje roditelje. Nazvale smo svoju grupu Ashabu Edirne upoređujući to sa Ashabu Kehf, stanovnicima pećine koji se spominju u Kur'anu a koji su se zbog vjere morali skloniti u pećinu gdje su ostali 300 godina. Izlaskom iz pećine zatekli su drugo stanje kakvo i mi danas zatičemo u Turskoj. Iskušenja su sastavni dio života. Tada su to bile borbe za hidžab a danas su neke druge borbe i važno je da na tom putu budemo ustrajni, nepokolebljivi i strpljivi – jedna je od inspirativnih poruka koje je dr Sancakli Hodžić podijelila sa prisutnima. 

Prisutne su dobile preporuke literature za bolje upoznavanje sa temom hidžaba.

- Globalna poruka ima jači odjek i sretne smo što se posljednjih godina na ovaj datum i muslimanke i nemuslimanke imaju priliku upoznati sa temom hidžaba na autentičan način. Prezentirajući nekoliko uspješnih žena sa hidžabom u BiH iz oblasti ženskog poduzetništva, političkog i nevladinog sektora, nastojimo rušiti stereotipe o ženama koje nose hidžab. Hidžab nije prepreka, štoviše, zbog potrebe da se ulaže dupli trud i energija, on je podupirač ličnog i profesionalnog razvoja žene. Imali smo priliku da podijelimo jako inspirativnu priču jedne mlade, hrabre djevojke, koja je bila spremna napustiti svoju domovinu, svoju porodicu, svoje prijateljice, svoj jezik, svoju komfornu zonu, birajući pravo na nošenje hidžaba. Dr Zuhal Sancakli Hodžić je ljekar, aktivistica, majka troje djece, supruga i posebno važno, žena koja je stičući sve ove titule, identitete i uloge, nosila svoj hidžab – istakla je ove večeri moderatorica programa Zineta Horozović.

U revijalnom dijelu programa upriličeno je izvlačenje brojeva deset sretnih dobitnica koje su na poklon dobile, simbolično, deset hidžaba. Mr Anita Ramulić, koordinatorica Odjela za brak i porodicu IPF-a izvlačila je brojeve a poklone je uručila dr Sancakli Hodžić.

Za umjetnički dojam ove večeri pobrinule su se djevojke hora IPF izvedbom tri ilahije odgovarajućih tema.

Za stotinu žena, djevojaka i djevojčica u publici pripremljeni su poklončići sa porukama kao uspomena na ovaj dan. Učesnice i gošće su nakon programa nastavile druženje uz tople napitke i slatko u restoranu IPF-a a posljednja poruka sa ovog događaja je jačanje zahvalnosti za slobodu koju imamo.

 

 

Rate this item
(0 votes)
Last modified on četvrtak, 03 Februar 2022 16:35
Super User

Medžlis Islamske zajednice Bihać

www.mizbihac.ba

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H