Februar 22, 2024

Notice: Undefined property: Joomla\CMS\Object\CMSObject::$id in /home/mizbihac/public_html/plugins/k2/sppagebuilder/sppagebuilder.php on line 85

Ramazanski vozić u Bihaću najavio najdražeg gosta

Djeca u Bihaću ovogodišnji ramazan su ponovo dočekala formiranjem željno iščekivanog  ramazanskog vozića. Nakon pauze zbog pandemije četvrti po redu vozić je ove godine opet zablistao ulicama Bihaća. Posebnu pažnju djeca su privukla dosjetljivim i kreativnim porukama na transparentima kojima su izrazila radost zbog ramazana, posta, sehura i iftara. Duga nepregledna kolona djece uz pratnju roditelja, rodbine, prijatelja i svih onih koji su se radovali ovom događaju prošetala se od džamije Fethije do Gradske džamije. Ramazanski vozić se privremeno zaustavio na stepenicama Gradske džamije i sva djeca su gromoglasno izvela njima dobro poznatu ilahiju Ramazan, ramazan, treba postit svaki dan. Prvom zajedničkom izvedbom izmamili su osmijehe i posebnu sreću svim prisutnima.

Svečani program u džamiji u potpunosti je izveo dječiji hor „Iskrice“ izvođenjem ilahija te prigodnih recitala a u nekim dijelovima i sa performansom. Mali voditelji Huda Khedr i Ahmed Haskić tonom, stavom i tečnim vođenjem programa doprinijeli su cijelom programu na kvaliteti i profesionalnosti. Djevojčice su obukle bosansku narodnu nošnju i svečane haljine dok su dječaci bili prava mala gospoda u bijelim košuljama. Ajete iz Kur'ana na početku je proučio prvačić Muhamed. Ilahije „Šehri ramazan“, „Ramazan, ramazan, treba postit svaki dan“ i „Ramadan, ramadan“ izveo je dječiji hor. Posebne stihove „Ramazanska večer“ prisutni su sluđali u izvedbi Nahle Cazinkić. Recital Islam izveli su Nudžejma, Nađa, Ilhana, Asja i Džana uz performans koji je obilježio ovu ionako posebnu večer. Recital Ramazan je stigao nam izveli su Lamija, Jusuf, Emina, Imana i trojke Ajna, Ahmed i Muhamed a stihovi su približili sve čari ramazana.  Program je završio podignutim prstićima djece uz dovu zahvalnosti koju je učila Esma Bajrektarević.

Na kraju programa formirana je kolona i uz ramazansku završnu ilahiju Ramadan glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić i organizatorice programa Odjela za brak i porodicu i Asocijacije Iskre podijelili su djeci, ramazanskom voziću 2022 posebno pripremljene slatke zalogaje uz tople riječi, ramazansku čestitku i ramazanski planer.

Koordinatorica aktivnosti ramazanskog vozića Ifeta Veladžić izrazila je posebno zadovoljstvo i riječi zahvale roditeljima djece i svim učesnicima: „Posebno sam zahvalna majkama našeg dječjeg hora na požrtvovanosti i želji da ih uključe u ovaj naš projekat i da pripreme teku prema zacrtanom cilju. Zbog tog njihovog i našeg zalaganja, večeras smo brali plodove one ljepote koju smo doživjeli. Bili su strpljivi, zreli i dostojno su predstavili i svoje roditelje i nas organizatore. Onako kako je zamišljeno, tako je hvala Allahu i bilo. Svima nama neka ramazan bude riznica dobrih djela koja ćemo uzimati i kititi se njima. Neka Allah primi naš post i sve što radimo u ime Njega.“

Za uspjeh ovog, sada već tradicionalnog događaja u gradu, organizatori Medžlis IZ Bihać, Odjela za brak i porodicu, Asocijacije Iskre i Mreže mladih zahvaljuju se i suorganizatorima na pripremi halve i poslastica u znaku ramazana kojima su članice Udruženja Hanume sa Une i CEI Nahla u Bihaću počastile sve prisutne.

Od javnih ličnosti za učešće u sponzorstvu Ramazanskog vozića 2022 odazvao se gradonačelnik grada Bihaća Šuhret Fazlić. Organizatori su ovaj veliki događaj u gradu sa svim potrebnim detaljima uspješno realizirali zahvaljujući sponzorstvu i sljedećih firmi: Sani-global d.o.o., Favorit BH d.o.o., Prošić Petrol d.o.o., Dijagnostika Dedić, Unatransport d.o.o., SMM Turija d.o.o., Hotel Rekić, Humanitarno udruženje Braća i sestre po vjeri, Alufinish d.o.o., Aluprof d.o.o. i Lav auto d.o.o. Stomatološka ordinacija „Moj osmijeh“ obezbijedila je vodu za osvježenje na programu. 

Najdraži gost, mjesec ramazan, dostojno je dočekan u gradu Bihaću a njegov dolazak najavili su oni najljepši, mali građani ovog grada.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on ponedjeljak, 04 April 2022 23:24
Super User

Medžlis Islamske zajednice Bihać

www.mizbihac.ba

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H