Februar 04, 2023

Muftija bihaćki hafiz Kudić razgovarao sa predstavnicima džemata Turija - Vrsta

Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, razgovarao je sa imamom bihaćkog džemata Turija-Vrsta Abdom-ef. Rekićem i članom džematskog odbora ovog džemata i vlasnika firme „SMM-Turija“ g. Muhamedom Selimovićem. Abdo-ef. je ovom prilikom uručio muftiji bihaćkom pozivnicu za program „Šehidske dove“, koja se u njihovom džematu organizira povodom godišnjice preseljenja narodnog heroja Adila Bešića, čiji je mezar smješten u samoj blizini džamije u džematu Turija – Vrsta.

Također, ovom prilikom se muftija Kudić zahvalio g. Selimoviću na izdvajanju sredstava za radnike, a što je bila preporuka Vlade F BiH. Razgovarali su i o uvjetima poslovanja i rada u pandemijsko i postpandemijsko vrijeme, te o aktuelnoj situaciji gdje su cijene osnovnih životnih namirnica i drugih životnih potreba drastično poskupile, te o radničkim pravima u privatnom sektoru.

„Imao sam priliku danas čuti od imama i člana džematskog odbora džemata Turija – Vrsta kako se koordiniranim i transparentnim radom naprave veliki rezultati u kratkom vremenu. Drago mi je kada čujem i vidim da naši imami i džematlije pametno i kvalitetno upravljaju vakufima i džematima. Zahvalan sam ovam džematu što brinu i sjećaju se heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Adila Bešića. Svakako će i Medžlis IZ Bihać i Muftijstvo bihaćko povesti više računa i afirmisati lik i djelo Adila Bešića onako kako on to zaslužuje. Iskoristio sam priliku da čestitam g. Muhamedu Selimoviću, koji je prije desetak dana svim svojim radnicima uplatio po 1.080 KM kako bi im olakšao i pomogao da se pripreme za nadolazeću zimu. Ovakvim primjerima se istinski obradujem i u svojim razgovorima sa poslovnim ljudima često ističem važnost brige o radnicima i onima koji su u teškoj materijalnoj situaciji. Nadam da će sve veći broj naših privrednika i poslodavaca slijediti njegov primjer. Dragocjeno mi je bilo čuti i iskustva ovog džemata i privrednika iz ovog džemata kada je u pitanju razumijevanje važnosti zekata i bejtu-l-mala.“ – izjavio je muftija Kudić.

Rekić i Selimović su se zahvalili muftiji Kudiću na prijemu i na veoma otvorenom i konstruktivnom razgovoru o brojnim temama koje su otvorili i o njima razgovarali.

„Prvenstveno smo željeli informisati muftiju Kudića o onome šta smo uradili u proteklom periodu kada je u pitanju infrastruktura našeg džemata. Uložili smo u protekle dvije i po godine 400.000 KM vlastitih sredstava, kojeg su prikupile naše džematlije. Razgovarali smo sa cijenjenim muftijom o modalitetima pribavljanja sredstava za zamjenu krova na džamiji, što je za nas velika investicija i za što će nam biti potrebna dodatna podrška. Iskoristili smo priliku da ga pozovemo na program „Šehidska dova“ i drago mi je da smo od našeg muftije dobili veliku podršku i zahvalnost za ono što radimo. Konstatovali smo da lik i djelo heroja odbrane Adila Bešića moramo kvalitetnije predstaviti, a u tome moraju učestvovati i država, ali i Islamska zajednica na nivou medžlisa i muftijstva.“  - izjavio je imam džemata Abdo-ef. Rekić.

„Čast mi je da sam bio u prilici da sa uvaženim muftijom hafizom Kudićem razgovaram i razmijenim ideje i stavove o pitanjima koja su bila na dnevnom redu. Istakao sam da je naš džemat zaista primjer dobre prakse u svakom pogledu i da sam sretan što mogu svojoj Islamskoj zajednici, a samim tim i sebi i svojoj porodici, služiti na način na koji to radim. Svakako da smo značajno vrijeme proveli u razgovoru o stanju u poslovnoj zajednici. Drago mi je da se muftija Kudić zanima za stanje privrede, te da ga zanima stanje u poslovnoj zajednici. Poseban fokus našeg razgovora su bila radnička prava za koja se cijenjeni muftija posebno zanimao. Osjećao sam potrebu da postupim u skladu sa preporukama Vlade F BiH, a što je meni kao vjerniku i kao čovjeku zaista predstavljalo samo dodatni poticaj, a nikako ključni motiv. Naša 34 radnika su dobila ova sredstva na svoje račune i nadam se da će im koristiti i olakšati u ovim izazovnim vremenima.“ – poručio je Muhamed Selimović.

Izvor: muftijstvobihacko.ba

Last modified on četvrtak, 29 Septembar 2022 23:46
© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H