Februar 04, 2023

Muftija Kudić upriličio prijem za novog hafiza Abdullah-ef. Tričića

U subotu, 22.10.2022.g. pred Komisijom za hifz Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, hifz cijelog Kur'ana Časnog je položio i stekao titulu hafiza Kur'ana Časnog Abdullah-ef. Tričić, imam u džematu Vinica, Medžlis IZ Bihać. Muhaffiz hafizu je njegov profesor iz medrese hafiz Suad-ef. Šahinović.

Tim povodom je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, upriličio prijem za hafiza Tričića, njegovog muhafiza i glavnog imama Medžlisa IZ Bihać.

"Moja komunikacija sa porodicom Tričić datira od vremena kada je hafizov otac Sulejman upisao svoje prvo dijete u medresu, a potom i kroz hifz hafizovog mlađeg brata Talhe. Svjedočim da je porodica Tričić jedna čestita porodica kojoj je Kur'an Časni važan životni prioritet. Tome svjedoči i četvoro djece koji su prošli kroz medresu, ali i dvoje koje se trenutno nalaze u medresi. Hafiz Abdullah-ef. je učio hifz u medresi, pa dok je bio na studiju u Medini i Mekki, a onda je svoj hifz verificirao i pred Komisijom za hifz i pripremao se za komisiju duži niz godina, što potvrđuje da je pristup Islamske zajednice hifzu izuzetno odgovoran, veoma ozbiljan i respektabilan. Moja sreća je veća kada hifz položi imam, koji na razne načine svoje stečeno znanje može i treba dijeliti. Čestitam hafizu Tričiću, njegovim roditeljima i cijeloj porodici, te Medžlisu IZ Bihać na još jednom hafizu Kur'ana Časnog, što je zalog, ako Bog da, za bolja i ljepša vremena našeg naroda na ovom području." - riječi su muftije Kudića na prijemu hafizu Trićiću.

Hafiz Abdullah-ef. Tričić se zahvalio muftiji Kudiću na prijemu, istakao je da je sretan zbog ove časti kojom je darovan i zahvalio se svima koji su mu u tome bili podrška.

"Moji roditelji su nas odgajali da učenje Kur'ana i vladanje po Kur'anu bude naš prvi životni prioritet. Moja medresa, a kasnije i ambijent moje Medine mi je u velikom pomogao da se opredjelim za taj zahtjevan podvig, da ga otpočnem i završim. Svakako, moj muhaffiz hafiz Suad-ef. Šahinović, je osoba koja je imao za mene mnogo strpljenja i uložio veliki trud. Ovu priliku koristim da se zahvalim svojim roditeljima, svom muhaffizu, svojoj supruzi, svojoj braći i sestrama, svojim dragim profesorima i svom džematu Vinica, kao i mom glavnom imamu na svesrdnoj podršci i bezrezervnom povjerenju koje sam od njih dobio. Bogatstvo je veliko postati hafiz Kur'ana Časnog, ali taj put je dosta lakše preći kada naiđemo na razumijevanje svih onih s kojima dijelite životni prostor. Ova titula me obavezuje! I pored velike sreće i uzbuđenja kojeg osjećam, imam odgovornost prema svima koji su me podržali i prema onima koji od mene očekuju da na njih prenesem makar dio onoga što sam usvojio od svog muhaffiza i svojih profesora i nadam se da ću u tome i uspjeti." - poručio je hafiz Tričić.

Iako je do sada izveo veliki broj hafiza, jedan od prvih krajiških hafiza hafiz Suad-ef. Šahinović nije skrivao osjećaj sreće i zadovoljstva činjenicom da je još jednom hafizu pomogao da stekne ovu časnu titulu.

"Dugo godina sam bio jedini hafiz na našem području, a sada sam jedan od hafiza. To su blagodati naše medrese i našeg aktivnijeg pristupa učenju Kur'ana napamet. Dijelim iskustvo našeg cijenjenog muftije kada je u pitanju porodica Tričić, a sretan sam što sam sa hafizom Abdullahom imao mogućnost sarađivati na jednom od najvećih, najzahtjevnijih, ali i najljepših životnih podviga svakog čovjeka - hifz Kur'ana Časnog. Isto tako, postati hafiz je prva stepenica uspona, ali ništa lakše nije ispred hafiza, koji treba čuvati naučeno, poučavati i vladati se u skladu sa onim što je naučio. Onaj ko nije spreman na ove tri obaveze, vjerujem da nije spreman ni naučiti Kur'an, bez obzira na kvalitet memorije i spremnosti da to i postigne." - zaključio je muhaffiz hafiz Suad-ef. Šahinović.

Prijemu je prisustvovao i glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić, koji je iskazao zahvalnost dragom Bogu i poštovanje prema hafizu i njegovom muhaffizu, te istakao da je hafiz Abdullah sa svojim novim zvanjem dodatno osnažio Medžlis IZ Bihać i da svakim danom kolektiv imama Medžlisa IZ Bihać postaje bolji i kvalitetniji zahvaljujući podršci odgovornih ljudi u medžlisu i aktivnim imamima koji se na razne načine usavršavaju i konkuretnost podižu na veći nivo.

Iz biografije hafiza Abdullah-ef. Tričića

Hafiz Abdullah-ef. Tričić, sin Sulejmana i Rezije, je rođen 1993. godine u Velikoj Kladuši. Završio je medresu "Reis Džemaludin-ef. Čaušević" u Cazinu i fakultet za Usulu-d-din i da'vu na Islamskom univerzitetu u Medini. Dao je veliki doprinos radu udruženja bosanskih studenata u Medini, posebno je bio aktivan i susretljiv sa našim bosanskim hadžijama kojima je služio tokom boravka na hadžu i bio od velike koristi organizacijskom timu hadža. Radi kao imam u džematu Vinica, Medžlis IZ Bihać. Oženjen je sa Migdada hanumom i imaju jedno dijete. Pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ u BiH je 22. oktobra 2022. godine uspješno položio cijeli Kur'an i tako stekao zvanje hafiza Kur'ana Časnog.

Izvor: muftijstvobihacko.ba

Rate this item
(0 votes)
Last modified on četvrtak, 03 Novembar 2022 12:57
Super User

Medžlis Islamske zajednice Bihać

www.mizbihac.ba

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H