Mart 21, 2023

Obilježavanje 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Obilježavanje 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Članovi Mreže mladih Medžlisa IZ Bihać sa koordinatorom Haris-ef. Dedićem su organizovali predavanje na temu "Dan državnosti Bosne i Hercegovine" te na taj način obilježili istoimeni dan naše jedine domovine, Bosne i Hercegovine. Gost predavač je bio uvaženi Asmir Piralić, profesor bosanskog jezika i historije u Gimnaziji u Bihaću.

Posebna čast nam je bila to što je predavanju prisustvovao i glavni imam Medžlisa islamske zajednice Bihać, Mensur-ef. Ćehić. Koordinator Haris-ef. Dedić je naglasio da Mreža mladih kroz razne projekte i aktivnosti obilježava sve važne datume koji se nalaze u našem hidžretskom kalendaru ali isto tako i sve bitne datume koji se vezuju za našu jedinu domovinu, Bosnu i Hercegovinu.

  • Ono što je važno je da mladi uče i stiču znanja o historiji Bosne i Hercegovine, jer je to jedan od najvećih ključeva za formiranje i učvršćivanje njihovog bošnjačkog identiteta i očuvanje suvereniteta Bosne i Hercegovine. Obaveza mladih je da daju puni doprinos u jačanju i izgradnji njihove domovine. Svakako da je ljubav prema domovini neupitna te da su mladi upravo ti koji trebaju biti nosioci i pokretači promjena u društvu u kojem žive – kazao je koordinator Dedić.

Predavanje je otpočelo učenjem Kur'ana. Ašere je proučio hafiz Abdullah-ef. Tričić. Nakon toga intonirana je državna himna Bosne i Hercegovine gdje su mladi ustali i na taj način odali počast našoj domovini.

  • Bosna i Hercegovina je danas obilježavala Dan državnosti, datum kada je prije 79 godina održano Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Mrkonjić Gradu na kojem su donesene odluke o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine - mladi su imali priliku slušati od profesora Piralića I saznati nove informacije i anegdote koje do sada nisu znali.

Profesor je još naglasio i poručio mladima da pored opće historije moraju i trebaju učiti i lokalnu historiju našeg grada Bihaća, kao i Unsko-Sanskog kantona te razmišljati o historiji tog područja.

Na kraju predavanja, profesor je ostavio mogućnost za pitanja i diskusiju sa prisutnima, te je govorio o nekim budućim projektima koji se tiču historije Bihaća.

Predavanje je završeno sa dovom Gospodaru da čuva našu domovinu i ljude u njoj, koju je proučio član Mreže mladih, Hamza Ćenanović.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on petak, 09 Decembar 2022 10:45
Super User

Medžlis Islamske zajednice Bihać

www.mizbihac.ba

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H