Februar 04, 2023
Super User

Super User

Medžlis Islamske zajednice Bihać

U radnoj a potom svečanoj atmosferi sinoć je održana posljednja, osamnaesta po redu, redovna sjednica Izvršnog odbora Medžlisa IZ Bihać. 

U radnom dijelu predsjednik Medžlisa IZ Bihać Samir Bećirspahić je, nakon usvajanja zapisnika sa prethodne sjednice, predložio na usvajanje novi dnevni red te dao riječ glavnom imamu Mensur-ef. Ćehiću . Glavni imam je izložio posljednje vjerske i odgojno-obrazovne aktivnosti a potom su članovi Izvršnog odbora razmatrali nove pravilnike. Predsjednik je zaključio da su u ovom mandatnom periodu realizirani vrlo značajni projekti među kojima je i nova administrativna zgrada Medžlisa IZ Bihać uz Gradsku džamiju. 

Nakon sjednice predsjednik i glavni imam su uručili zahvalnice te prigodne poklone članovima Izvršnog odbora a potom je organizirana svečana večera.

U četverogodišnjem mandatnom periodu članove Izvršnog odbora su činili:

1. Samir Bećirspahić, predsjednik

2. Mensur-ef. Ćehić, glavni imam

3. Enver-ef. Moranjkić, član

4. Emsad-ef. Sadiković, član

5. Safet-ef. Jusić, član

6. Safet-ef. Begić, član

7. Abdo-ef. Rekić, član

8. Edina Nahić, član

9. Zineta Horozović, član

10. Senad Džafica, član

11. Isak Jonuzi, član

12. Adnan Čavkić, član

13. Fuad Kozlica, član

14. Tarik Adilović, član i

15. Edin Behrem, član.

Članovi Mreže mladih Medžlisa IZ Bihać su proteklog vikenda posjetili mreže mladih u Zagrebu, Lubljani i Gracu. Dočekali su ih koordinatori i članovi Mreže mladih, gdje su proveli veoma ugodno vrijeme i družili se uz dukaciju, zabavu međusobno učvršćujući prijateljske veze.
Prije svega, hvala Allahu na blagodatima koje nam je podario. Uz Njegovu pomoć smo otputovali u u Zagreb, Ljubljanu i Graz, gdje su nas naši domaćini dočekali na najljepši mogući način, te smo im mi na tome neizmjerno zahvalni. Svakako da ove grupe mladih ljudi vežu posebne veze, jer oni u svojim zajednicama čuvaju islam i islamske vrijednosti kroz svoje aktivnosti, projekte i samo djelovanje kroz Mrežu mladih.“ – naglasio je Haris-ef. Dedić, koordinator Mreže mladih Medžlisa IZ Bihać.
U Islamskom centru u Zagrebu su boravili kao gosti Omladinskog kluba pri Islamskoj zajednici, gdje su se upoznali sa radom i aktivnostima, obišli Islamsku gimnaziju „Dr. Ahmed Smajilović“ u Zagrebu, te su obišli učionice u kojima se odvijala mektebska nastava. Haris-ef. Dedić je bivši učenik medrese u Zagrebu, pa je s toga čestitao rukovodstvu omladinskog kruga i imamima na značajnim iskoracima koje su napravljene u proteklom periodu, te ih pozvao u uzvratnu posjetu Bihaću i Krajini.
Džemat Bošnjak u Gracu je bila druga destinacija, gdje je musafire iz Bihaća dočekao hafiz Ahmed-ef. Hašić, drugi imam džemata i koordinator Mreže mladih u ovom gradu. Prezentaciju aktivnosti ovog džemata je predstavio vrijedni član ovog džemata i zamjenik predsjednika g. Edvad Felić porijeklom iz Bihaća. S njima smo obišli mesdžid njihovog džemata, tradicionalnu bosansku sobu, biblioteku, kancelarije, salu za sastanke i ostale prostorije koje se nalaze u objektu. Nakon toga je uslijedilo druženje gdje su se obratili članovi rukovodstva džemata Bošnjak i članovi Mreže mladih iz Graca i Bihaća. Na druženje su se priključili i grupa članova Mreže mladih iz Linza.
„Impresionirani smo onim što smo vidjeli u Gracu. Mi u Bosni često nemamo predstavu o kvaliteti vjerskog života u Zapadnoj Evropi. Odgovorno tvrdim da bi aktivnostima džemata Bošnjak mogli pozavidjeti brojni veoma uspješni džemati u domovini. Zahvalan sam im svima, posebno hafizu Hašiću na izvrsnom gostoprimstvu i čestitam mu na aktivnostima koje realizuje!“ – poručio je efendija Dedić.
Nakon predstavljanja, omladinci su imali priliku da učestvuju u dva kviza. Prvi je bio islamski kviz kojeg su pripremili članovi Mreže mladih džemata "Bošnjak" a drugi kviz je bio kviz tradicionalnih krajiških izraza koji su pripremili članovi Mreže mladih MIZ Bihać.
Sljedeće jutro, nakon doručka, članovi Mreže mladih Medžlisa IZ Bihać su posjetili Ljubljanu, gdje ih je dočekao hafiz Ahmed-ef. Alili, imam Islamskog centra u Ljubljani. Poslije ručka i podne namaza, obišli su impozantni kompleks Islamskog kulturnog centra uključujući biblioteku Islamskog centra u Ljubljani, te je upriličeno druženje sa mladima koji djeluju pri Islamskom centru u Ljubljani.

Obilježavanje 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Članovi Mreže mladih Medžlisa IZ Bihać sa koordinatorom Haris-ef. Dedićem su organizovali predavanje na temu "Dan državnosti Bosne i Hercegovine" te na taj način obilježili istoimeni dan naše jedine domovine, Bosne i Hercegovine. Gost predavač je bio uvaženi Asmir Piralić, profesor bosanskog jezika i historije u Gimnaziji u Bihaću.

Posebna čast nam je bila to što je predavanju prisustvovao i glavni imam Medžlisa islamske zajednice Bihać, Mensur-ef. Ćehić. Koordinator Haris-ef. Dedić je naglasio da Mreža mladih kroz razne projekte i aktivnosti obilježava sve važne datume koji se nalaze u našem hidžretskom kalendaru ali isto tako i sve bitne datume koji se vezuju za našu jedinu domovinu, Bosnu i Hercegovinu.

  • Ono što je važno je da mladi uče i stiču znanja o historiji Bosne i Hercegovine, jer je to jedan od najvećih ključeva za formiranje i učvršćivanje njihovog bošnjačkog identiteta i očuvanje suvereniteta Bosne i Hercegovine. Obaveza mladih je da daju puni doprinos u jačanju i izgradnji njihove domovine. Svakako da je ljubav prema domovini neupitna te da su mladi upravo ti koji trebaju biti nosioci i pokretači promjena u društvu u kojem žive – kazao je koordinator Dedić.

Predavanje je otpočelo učenjem Kur'ana. Ašere je proučio hafiz Abdullah-ef. Tričić. Nakon toga intonirana je državna himna Bosne i Hercegovine gdje su mladi ustali i na taj način odali počast našoj domovini.

  • Bosna i Hercegovina je danas obilježavala Dan državnosti, datum kada je prije 79 godina održano Prvo zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH) u Mrkonjić Gradu na kojem su donesene odluke o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine - mladi su imali priliku slušati od profesora Piralića I saznati nove informacije i anegdote koje do sada nisu znali.

Profesor je još naglasio i poručio mladima da pored opće historije moraju i trebaju učiti i lokalnu historiju našeg grada Bihaća, kao i Unsko-Sanskog kantona te razmišljati o historiji tog područja.

Na kraju predavanja, profesor je ostavio mogućnost za pitanja i diskusiju sa prisutnima, te je govorio o nekim budućim projektima koji se tiču historije Bihaća.

Predavanje je završeno sa dovom Gospodaru da čuva našu domovinu i ljude u njoj, koju je proučio član Mreže mladih, Hamza Ćenanović.

Povodom 30. godišnjice od pogibije heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata majora Adila Bešića, u džamiji džemata Turija-Vrsta, Medžlis IZ Bihać, upriličen je program pod nazivom „Šehidska dova“.

Stranica 1 od 158
© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H