Februar 04, 2023

Tekstovi

Često smo u dilemi koje sve stvari možemo ili ne možemo činiti tokom posta, s toga je ovaj tekst doprinos u smjeru educiranja u vezi sa propisima posta.

Ovaj mjesec Kur’ana smo u našim džamijama i porodicama dostojanstveno ispratili uz brojne izazove i iskušenja koja imamo kao pojedinci, kao narod i država, ali ipak bez ozbiljnih sigurnosnih izazova za naše vjernike i džamije. Ovo je tek drugi takav ramazan još od godina pred agresiju na našu domovinu.

Prije desetak godina sa najavom da će uspostaviti svoje međunarodno sjedište u Dublinu Facebook je od američke postao internacionalna društvena mreža koju danas koristi 2.2 milijarde ljudi.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović u intervjuu za Klix.ba je kazao da Islamska zajednica, uprkos mišljenju mnogih, nije povezana s politikom niti gaji simpatije prema nekoj stranci. Govorio je i o političkim pritiscima, ugovoru s državom, paradžematima, a osvrnuo se i na navode o islamskim teroristima u BiH.

Kada je ulični prodavač Muhamed Bouazizi u decembru 2010. godine, nemoćan da odbrani vlastitu tezgu od režimske policije diktatora Ben Alija izvršio samospaljivanje, nije ni znao na kakvu strašnu vatru polio benzin.

Dana 6. decembra ove godine svjetski mediji su prenijeli vijest da je američki predsjednik Donald Trump priznao Jerusalem kao glavni grad Izraela i da će sljedstveno tome ambasada SAD u ovoj zemlji biti premještena iz Tel Aviva u Jerusalem.

Radovan Karadžić najavio strateške ciljeve srpskog naroda u BiH. Ove ciljeve je prihvatila srpska Skupština kao zvaničnu politiku Republike Srpske

Roditelji i djeca današnjice se suočavaju sa potpuno drugačijim svijetom od onog u kojem su odrastale i živjele prethodne generacije.

Od imama se očekuje da bude onaj koji će u svakom momentu biti spreman da pripomogne, razveseli, utješi, savjetuje.

U suri El-Kalem (Pero, 4) Uzvišeni Allah kaže za Muhammeda, a.s., da je on na visokom stepenu ahlaka (morala) (Ve inneke le'alā hulukin 'azīm). Ovo je treća vrijednost ili osobina Muhammeda, a.s., istaknuta na samom početku ove kur'anske sure.

© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H