Februar 22, 2024

Zanimljivosti i mudrosti

Ručno pisani Kur'an-i Kerim, star osam stotina godina, izložen u muzeju u turskom gradu Tokatu, privlači veliku pažnju domaćih i stranih turista.

Direktor Ureda za kulturu i turizam Adem Cakir izjavio je da su u muzeju izložena djela i predmeti koji pripadaju različitim civilizacijama.

Među vrijednim stvarima nalazi se i ručno pisani Kur'an koji su kupili 2010. godine.

"Restauriran je u Konyi. Ta aktivnost je trajala godinu dana", ispričao je Cakir. Od 2011, Kur'an, sveta knjiga muslimana, izložen je u muzeju u Tokatu.

"Ovaj Kur'an je najstariji ručno pisani dokument koji se nalazi u muzejima u Anadoliji", rekao je Cakir. Podsjetio je da su Tokat i okolina jedno do prvih mjesta nastanjivanja Turaka muslimana. Cakir je pojasnio da je na području Niksara u Tokatu osnovana i prva medresa.

"Kur'an je napisan 1190. godine. U njemu nedostaje deset listova. To se dešava sa Kur'anima koji datiraju iz tog perioda", pojasnio je Cakir.

Izvor: BIR.BA

Jedne prilike je Abdullah ibn Mesu'd r.a., rekao nekom čovjeku: „Ti živiš u vremenu gdje je malo učača Kur'ana (poznavalaca tedžvidskih pravila), ali gdje je mnogo istinskih alima koji čuvaju kur'anske granice i po njima se ravnaju.

Osvrćući se na detalje bitke, historičar Salih Selimović zaključuje da je poraz Srbije u ovoj bici bio sadržan u lošoj procjeni Srbije, jer njena vojska, objašnjava on, tada nije shvatala da Turska ima mnogo savremeniju i bolju vojsku.

Trojica muslimana u Švedskoj su spriječili lopova koji je pokušao ukrasti novčanik ženskoj osobi zbog čega su postali pravi heroji u toj skandinavskoj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvi put u historiji Vatikana sutra, u nedjelju 8. juna, će biti klanjan namaz i učit će se Kur’an, kao dio nastojanja pape Francisa da se uspostavi mir između Palestinaca i Izraela.

© 2017 Medžlis Islamske zajednice Bihać Sva prava zadržana. Designed By N&H