Kur'anPrva škola hifza koja je otvorena u sklopu institucija Islamske zajednice u BiH je upravo Škola hifza u Bihaću. Nakon što je hafiz Abdurahman-ef. Osmanović položio hifz i stekao časnu titulu hafiza Kur'ana 2009. godine, početkom 2010. godine uz svesrdnu podršku tadašnjeg predsjednika Medžlisa IZ-e Bihać rahmetli Akaid-ef. Boje, glavnog imama Mensur-ef. Ćehića, te tadašnjeg imama Harmanske džamije Enver-ef. Moranjkića, pokrenuo je školu hifza u Bihaću.

Do sada je ova škola iznjedrila sedam hafiza, šestorici hafiza: hafizima Adisu Baručiću, Numanu Bajriću, Samiru Haskiću, Senadu Ganiću, Harzudinu Škiljanu i Edinu Fajkoviću je muhaffiz bio hafiz Abdurahman-ef., a hafizu Emrahu Litriću muhaffiz je bio Enver-ef. Moranjkić.

Pored same harmanske Ić-Hisar džamije nalazi se kuća koja je bila u vlasništvu rahmetli Arife Ćemalović, a koja je istu uvakufila za potrebe džemata Harmani. Skupština Medžlisa IZ-e Bihać na prijedlog hafiza Abdurahman-ef. i džematkog odbora džemata Harmani, je donijela odluku da se pomenuta kuća renovira i adaptira za potrebe Škole hifza, što podrazumijeva potpune uvjete za stalni boravak, učenje i podučavanje njenih korisnika. U svemu ovome veliku ulogu je odigrao i bišćanin Ismet Hodžić sa privremenim boravkom u Švicarskoj, koji je stipendirao polaznike škole koji su učili hifz, te bio apsolutno na usluzi Islamskoj zajednici i hafizu Abdurahmanu.

Objekat je pri kraju sa renoviranjem, te će uskoro polaznici Škole ući u nove adaptirane prostorije i uz pomoć donatora i vakifa i dalje njegovati tradiciju čuvanja Kur'ana Časnog u svojim memorijama i grudima.

Dosadašnji vakifi Škole hifza su: Ismet Hodžić sa svojom suprugom Senadom, džemat Sant Galen, džemat Dornbirn, džemat Ulm, džemat makedonskih muslimana u švicarskom gradu Roršah, MIZ Bihać, Islamski pedagoški fakultet i džemat Harmani.

Koordinator škole Kur'ana je hafiz Abdurahman-ef. Osmanović, imam u džematu Harmani.

Za sve dodatne informacije, možete se obratiti na broj telefona 037 22 84 55 ili na mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.